El procés de creació de la web de l'Ebresfera

Fa uns dies el Javi ens explicava els passos i els problemes que han anat sorgint en la creació i disseny del nostre web. Us copiem el seu post per reconèixer la gran tasca que ha dut a terme i, de passada, ajudar als navegants que es puguen trobar amb problemes similars.

Ja fa un temps, i a la llista de correu de blocaires ebrencs, vaig comentar la “descentralització” de la nostra “ebresfera”, i vaig proposar de crear un lloc web que ho concentrés tot. Des d’aquell fil al grup de Google, es van anar avivant la idea de crear aquesta web. Ara, fa unes setmanes vam aconseguir-ho, i en aquesta entrada vull publicar els problemes que em van sorgir pel camí abans de tenir la web acabada.

1-Domini i hosting

El primer que vam fer és registrar el domini, ebresfera.cat, a Nominalia. De manera automàtica i amb una promoció, per cada domini contractat et corresponia un espai web i correu electrònic, de 1 Gigabyte. Llavors jo ja tenia -més o menys clar- planificat tot el treball. Però vaig tardar poc en trobar-me que aquest hosting gratuït no tenia ni PHP ni MySQL, necessaris per als blocs en WordPress que voliem instal·lar. (Merda !!!) Després de comentar-ho, ens vam decidir per Dreamhost. Té unes característiques inimaginables com a hosting, i dubto que algun usuari hagi sobrepassat el límit de tamany (ara mateix, nantros tenim Mig Tb (502 GB) de disc). Solucionat el hosting, em va tocar modificar les DNS al domini de Nominalia. És un procés senzill, però en canviar les DNS per unes altres, perdes tot el hosting gratuït que t’ofereixen. El procés de canvi de DNS podia variar entre 24 i 72 hores, però en menys d’una hora ja estava operatiu el nou lloc (!!!).

2-Els subdominis

El primer que vaig fer a Dreamhost va ser pujar el típic fitxer de “Molt pronte…”, que va romandre com a pàgina principal prop d’una setmana. Però això no calia, ja que la web no s’havia fet pública i els únics visitants podríem ser els que ho portem entre mans. Només ho vaig fer per a saber quan el canvi de DNS s’havia fet efectiu.

Nosaltres voliem dos subdominis amb llurs blocs, i que les últimes entrades dels blocs es mostressin a la pàgina principal, ebresfera.cat.

Vaig crear els dos subdominis corresponents, llista.ebresfera.cat i bloc.ebresfera.cat. Després, vaig pujar tot el contingut de WordPress 2.3.3 (d’aquí en endavant, “WP”) i no el vaig poder instal·lar. Amb les dos bases de dades corresponents, i un host anomenat mysql.ebresfera.cat, sempre em donava error al connectar amb la db.

Després de revisar una i altra vegada els fitxers wp-config.php que conté el nom d’usuari per accedir a la base de dades, i d’anar provant amb el CHMOD per canviar els permisos, no ho vaig intentar més; el Dreamhost ofereix el “One-click install, que t’ho fa tot solet. Així que amb dos clics vaig crear els dos blocs, i fora maldecaps.

2.1-Wordpress

Vaig instal·lar el plugin Akismet, bàsic per a evitar spam, i el WP database backup, per si algun dia passa quelcom. Després tocava publicar les primeres entrades al bloc, important-les dels blocs originals. A últim moment vaig instal·lar també el WP-Cache, que millora la velocitat en carregar pàgines ja que les manté a la caché.

El bloc de notícies, terresdelebre.bloc.cat, el tenia llest per a importar en un fitxer htm, però no em servia. El vaig renomenar a .xml i va funcionar tot, menys les dates i els caracters especials.

Vaig canviar la codificació del fitxer xml a UTF-8 i ho vaig aconseguir, però les dates seguien igual. WP havia col·locat totes les entrades al dia 19 de Desembre de 1969, a les 16h, i no hi va haver més remei que anar editant -una per una- totes les entrades i ficar-les a hora i data.

Amb la llista de blocs vaig tenir més sort. Com està allotjada a Blogger (ebresfera.blogspot.com), WP incorpora una plataforma d’importació dels llocs més importants d’internet, i evidentment, aquest s’hi troba. Vaig haver de demanar-li permisos al Gustau i que m’afegís com a autor, i el WP va importar les 259 entrades i els 4 comentaris a la perfecció.

2.2-Usuaris

Ara tocava crear els usuaris per a que poguessen publicar, i ho vaig fer, un per un. El WP havia reconegut els usuaris de la llista de blocs a Blogger, i un cop els vaig crear al WP, els vaig enllaçar: ara, si la Carme de Blogger havia escrit X entrada, a llista.ebresfera.cat seguia sent ella l’autora del post.

3-La pàgina principal

Amb els dos blocs creats, ara només quedava per acabar la pàgina principal. Volíem que els 2 feeds, dels 2 blocs, apareguessen en portada, mostrant així les entrades més recents.

El primer que vaig trobar Googlejant va ser un mètode bastant senzill i per mitjà del Dreamweaver, que funcionava i que vaig estar provant a un servidor propi. Però en provar-ho a Dreamhost, tot el que estava guanyant ho vaig perdre: no funcionava, donava un MM_XSLTransform error.

Després d’enviar un correu electrònic a la gent de suport de Dreamhost, vaig assabentar-me, que Dreamhost té una peculiaritat: una funció del PHP, anomenada allow_url_fopen i que era la que jo utilitzava, estava desactivada per raons de seguretat.

Per a activar-la podia fer dos coses:

  1. Compilar el PHP a mà, jo solet i al servidor (per SSH), (ni idea)
  2. Utilitzar cURL i editar el codi PHP (ni idea)

Més tard, vaig averiguar que el procediment per a mostrar RSS en un html es diu Parsing RSS, i hi ha molts “RSS parsers” per internet. Vaig trobar la solució: Simplepie.

Simplepie era el que buscava: un parser que no utilitzés el maleït fopen i súper-ràpid. No vaig dubtar en pujar-lo al servidor i provar-lo: funcionava !!!

Vaig haver d’investigar una mica pel codi fins que el vaig adaptar al meu CSS, i el resultat era l’esperat. Ho havia aconseguit !

4-El fòrum

La nostra intenció era de mostrar el fòrum integrat a la pàgina principal, amb marges o frames.

Però no sé si per culpa dels scripts que integren els fòrums gratuïts de Forumup, o per la publicitat, em redireccionava automàticament al fòrum, en pantalla completa: i m’eliminava el marge d’ ebresfera.cat.

Com solucions, teníem la de crear un fòrum nou o obrir l’actual en una nova finestra.

Com que al fòrum actual s’ha de estar molt al damunt (cada X dies s’ha de postejar alguna cosa, si no, ens l’eliminen), vam optar per instal·lar-ne un de nou al nostre hosting macrogegant.

El fòrum que he instal·lat és el Vanilla Open Source. A part de ser molt simple i de codi obert, s’actualitza sol. Perfecte.

Així, us presento el que serà a partir d’ara, el nou protal de l’Ebresfera:

www.ebresfera.cat.

El disseny està inspirat en Logopond i UndefinedFire. El logotip és d’elaboració pròpia (fet amb una font lliure) i la web amb tots els continguts està publicada baix una llicència de Creative Commons.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s